Pencak Silat

Pencak silat is dé verdedigingskunst van Indonesië. Aangenomen wordt dat eeuwen geleden priesters en monniken technieken ontwikkelden om zichzelf te verdedigen.

Hierbij bestudeerden zij het gedrag van dieren, met in het bijzonder de overlevingstechnieken. Ook nu nog geven wij aan sommige technieken dierenbenamingen, zoals harimau of macan (tijger), ular (slang), monjet of keteh (aap) en manyang (wesp). Pencak silat is zelfverdediging. In de basis is pencak silat bedoeld om jezelf te leren verdedigen. Alle oefeningen die wij doen hebben dan ook betrekking op zelfverdediging of ‘beladiri’.

Pencak silat is kunst en cultuur. “Seni” noemen we dat en dat komt terug in alles wat we doen. De kunstvorm vind je in de lichaamsbeheersing en sierlijke bewegingen, de cultuur in de traditionele kledij, muziek en wapens. Pencak silat is zelfvertrouwen.

Het beoefenen van Pencak silat maakt je zekerder van jezelf, je leert namelijk vertrouwen op je eigen kunde. Pencak silat is sport. Pencak silat kent twee wedstrijdvormen, “tanding” is de full-contact/vechtsport vorm en “seni” de stijl-variant. Tijdens een tanding-wedstrijd strijden twee spelers tegen elkaar op een mat. Bij seni-wedstrijden laat de deelnemer technieken uit de zelfverdediging (beladiri) zien en omvat de kracht, schoonheid en sierlijkheid van pencak silat.

Onze trainingen beginnen altijd met een groet en ademhalingsoefening om tot jezelf te komen. Daarop volgt een warming-up om het lichaam soepel, lenig, maar ook snel en sterk te maken. De warming-up bestaat uit speciale oefeningen – Latiah Manyang – die vooral die spieren traint die je bij ons gebruikt. De trainingen kunnen intensief zijn (je maakt het zo zwaar als jezelf wilt), maar er is ook altijd ruimte voor een spel. Pencak silat is in de eerst plaats bedoeld als zelfverdediging. Alles wat je leert heeft dan ook betrekking op het leren verdedigen. Na de warming-up krijg je les in bepaalde pencak silat Manyang technieken.

De lessen bij Fitnesscentrum Bodyfit zijn gericht op jeugd en volwassenen en worden gegeven door Patrick Colli, Richard Colli en Wilbert van Norden op zaterdag in de Personal zaal. Kijk voor meer informatie over Pencak silat en de beoefening hiervan op de website: http://www.manyang.nl/den-helder  of mail uw vraag naar denhelder@manyang.nl

De lessen worden gegeven bij fitnesscentrum Bodyfit in de Personal zaal :

10:30 – 11:30 uur (jeugd & volwassenen)

pencak s

“Zelfverdediging en kunst”

Share This